Ce reprezinta cota parte?

  • de

Atunci cand incepem sa locuim la bloc si sa avem si alte responsabilitati in afara de platile pe care trebuie sa le efectuam pentru propriile facturi. Trebuie sa ne familiarizam tot mai mult si cu cheltuielile comune, felul in care acestea se impart, pentru ce sunt, de ce sunt si ce reprezinta o cota parte?

Probabil ca nu toate persoanele sunt familiarizate cu astfel de concept, dar iata ca este important pentru fiecare dintre noi sa stim de ce platim o anumite taxa, ce beneficii avem noi in urma platirii acelei taxe. De asemenea, trebuie sa stim si care este rolul administratorului in bloc. Probabil ca il vezi doar ca pe cel care se prezinta la intretinere pentru colectarea banilor tuturor locatarilor, dar un administrator are de fapt responsabilitati mult mai mari decat atat.

Asadar, la ce se refere cota parte si de ce este important sa ne familiarizam cu acest concept?

Cota parte are in vedere cheltuielile asociatiei destinate exclusiv pentru intretinerea, repararea, exploatarea si, in cazul in care este nevoie, consolidarea si/sau reabilitarea partilor de constructii si instalatii pentru condominiul aflat in proprietate comuna indiviza. Cheltuielile acestea care sunt suportate de fiecare locatar in parte se repartizeaza proportional cu cota-parte din proprietatea comuna a fiecarui proprietar.

Pentru ce anume se fac aceste cheltuieli? Cum se impart acestea?

Cheltuielile mentionate in randurile de mai sus se fac la comun si reprezinta costurile care au in vedere intretinerea sau exploatarea unui bloc, unui imobil, unui complex de locuinte. Cand vine vorba de intretinerea cladirii gestionate de administratorul responsabil cu aceasta, se adauga si plata la comun si pentru furnizarea de apa, fie ea rece sau calda, canalizare, energia electrica consumata pentru functionarea unor instalatii comune si colectarea gunoiului. De asemenea, in functie de necesitatile blocurilor respective mai au loc si alte cheltuieli care nu pot apartine fiecarui apartament in parte. Asadar, pentru a putea fi cu plata la zi de fiecare proprietar de apartament din imobil, sumele care se aduna din plata pentru acele „servicii” sunt la comun si sunt repartizate in functie de categoria din care fac parte.

Aceste cheltuieli comune, adica cota parte, cea mentionata mai devreme, sunt contributia fiecare locatar pentru buna functionare a blocului cu tot ce are acesta de oferit. Administratorul trebuie sa se asigure ca tine evidenta platilor care trebuie sa fie efectuate, pentru a nu exista anumite greseli sau neintelegeri. De asemenea, administratorul trebuie sa isi desfasoare activitatea intr-o maniera cat mai transparenta, cat mai vizibila pentru toata lumea pentru a nu exista niciun fel de dubiu. Daca asociatia din care faci parte are in frunte un administrator dezinteresat, care nu se implica, cel mai bine ar fi sa colaborezi cu cei locatari si sa gasiti impreuna un inlocuitor care sa isi stie atributiile si care sa stie cum sa gestioneze mai bine situatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.